Az rtf-változat letölthető innen
Észtek
Az
észtek többsége Észtországban lakik, kisebb csoportjaik megtalálhatók
Oroszországban, Svédországban, Kanadában, Lettországban, Ukrajnában, az
Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában. Nyelvük a finnugor nyelvcsalád
balti finn ágához tartozik. Három fő nyelvjárásukat különböztetjük meg. Az észt
népesség antropológiailag az europid rassz nyugati és keleti balti altípusához
tartozik.
Észtország
területének 38 százalékát erdő borítja. Őshonos fái az erdeifenyő, a lúc, a
nyírfa és egyéb lombos fajták. Az erdők nagy része tűlevelű. A mocsaras,
belvizes területek az ország 15 százalékát foglalják el.
Észtország
éghajlata mérsékelt övezeti kontinentális, erősen befolyásolja azonban a tenger
közelsége, amelynek hatására a klíma enyhébb és nedvesebb, mint azonos
szélességi körön a szárazföld belsejében. A part menti és szárazföldi területei
között akár 3–5 fok éves eltérés is lehet. Ennek az éghajlatnak egyik jellegzetessége
a sok csapadék, amelynek 70 százaléka a nyári hónapokban hullik. Az éghajlat
összességében kedvező a mezőgazdasági munkák végzéséhez.
Az
észtek aránylag korán, már az I. évezred elején áttértek a zsákmányoló
gazdálkodásról a földművelésre és állattartásra. A nyári hónapok hossza és a
meleg mennyisége elég a rozs, a köles, a zab, a hüvelyesek, a len és a kender
termesztésére. A földművelés eszközei és módszerei nagyon lassan fejlődtek. A
18. században különféle típusú könnyű túróekéket, villás faekéket használtak
szántásra, fafogú boronákat a föld elegyengetésére. Speciális vetőkötényből
kézzel vetettek, sarlóval arattak és kézzel csépeltek. Az első
korszerűsítésekre a 19. század elején került sor, amikor bekapcsolódva az
orosz, illetve az európai piacgazdaságba, igyekeztek hatékonyabbá tenni mezőgazdaságukat.
Ekkor került bevezetésre a ló vontatta cséplőhenger a cséphadarók helyett. Az
igazi változásokra a 19. század 2. felében, a jobbágyfelszabadítás után került
sor. Növekedett a búzaföldek, a tavaszi gabona termőterülete. Megindult a
specializálódás az egyes tájegységek között. Így például Saaremaa szigetén a
termőföldek 90 százalékát kölessel ültették be, amelynek betakarításához
különleges sarlót használtak. Technikai újításként megjelentek a korszerű
ágyekék, cséplőgépek, de a sarlót a kasza sem a szigeteken, sem
Kelet-Észtországban nem tudta kiszorítani. Ugyancsak a 19. század végén az észt
mezőgazdaság három fő ágazata indult intenzív fejlődésnek: a burgonya- és
lentermesztés, valamint az állattartás.
Észtország
területe igen alkalmas az állattartásra: a természetes legelők és kaszálók még
ma is a köztársaság területének 15 százalékát alkotják. Az istállózó
állattartás jellemző állatai a szarvasmarha, a disznó és a juh. A múlt század
vége óta különösen nagy súlyt fektetnek a tejtermelésre.
A
tengerparton jelentős szerepe van a halászatnak.
Míg
Észtország nyugati része és szigetei erős skandináv hatás alatt álltak, addig a
keleti és a déli országrészben az orosz befolyás érvényesült.
Észtország
települései régen halmaz és soros falvak voltak, csak a 19. században alakultak
ki az utcás településtípusok. Dél-Észtországra jellemzőek az egyudvaros
szétszórt települések. A 19. század második felétől széles körben elterjedtek a
tanyák. Az észteknél régen a települések életét, a mezőgazdasági munkák
rendjét, a közmunkák végzését a faluközösség irányította.
Egész
Észtországban a 20. század elejéig uralkodó parasztháztípus volt a riga vagy rehielamu, a csarnokszerű boronaház, amelynek gyökerei az I. évezred
2. feléig nyúlnak vissza. A múlt században a riga három részből állt, a
lakószoba, a kamra és a szérű vagy egyéb gazdasági helyiség(ek) együttese volt.
A ház középpontja a fűtött, de kémény nélküli lakószoba volt, melyben nemcsak
laktak, hanem a gabonakévék szárítására, őrlésére is használták. A szoba
mellett állt a fűtetlen, deszkapadlós kamra és a tágas szérű, ahová nagy
hidegek esetén az állatokat is beengedték. A 19. században a tehetősebb
parasztok a kamrába kéményes kemencét raktak, a lakóházat különválasztották, a
riga csak gazdasági épületként szolgált. A délkelet-észtországi szetuk lakóépületei az oroszokéihoz
hasonlóak.
A
női viselet len-, illetve pamutvászonból készült hosszú, tunikafazonú ingből,
csíkos gyapjúszoknyából, szőttes övből és rövid kabátkából vagy mellényből
állt. Az asszonyok ünnepi ruhájának fontos része a kötény és a színes rojtokkal
díszített hatalmas kendő. A szőttes öv a baltikumi népek viseletének
jellegzetes darabja. Használata nagyon sokoldalú volt. Ruhájukat, kabátjukat
foghatták össze vele, rövidebb változata harisnyakötő is lehetett. A
csecsemőket ilyen szalagokkal kötözték be a pólyába vagy bölcsőbe. A lányok
fejviselete a koszorú vagy szalag, az asszonyoké a magas, szilárd fejkendő vagy
kendő. Ellentétben a szomszédos népekkel, az észt lányok és asszonyok egyaránt
kibontva viselték vállig érő hajukat. Az asszonyok hajukat elöl és oldalt a
fejviselet alá tűrték, hátul szabadon hagyták. Az ünnepi viseletet ezüst és réz
melldíszek ékesítették. A férfiak inget, hosszú, vagy térd alá érő nadrágot,
félkabátot, posztókalapot, télen szőrmesapkát hordtak. Mind a női, mind a férfi
felsőruha kaftánszerű kabát volt, télen pedig bundát viseltek. Bőrből készült
kemény- vagy puhatalpú lábbelit, télen csizmát hordtak, színes kötött
harisnyával. Színes hímzés díszítette a kötényt, a főkötőt, az inget és a
kesztyűt. Hímzőfonalként szívesen használtak gyapjút, később orosz hatásra
piros pamutot. A hímzett minták eredetileg kereszt, négyszög és háromszög
alakokból komponált mértani ábrák voltak. Városi hatásra terjedt el a 18.
században a növényi ornamentika, például a harangvirág, a rózsák és levelek,
amelyek a 19. században már igen közkedvelt motívumok voltak, különösen az
északi észteknél. Az észt népviseletek nagy vonalakban hasonlók, de az egyes
tájegységek között mégis sok eltérő elem tapasztalható. Öt fő variáns
különböztethető meg, melyek legfőbb jellegzetességei a következők:
1. Az északi észt viselet jellemzője az
ujjatlan tunikafazonú ing, mely felett hosszú ujjú blúzt és hosszában csíkos
szoknyát hordtak. A szoknyák szélét, az egyszínű szoknyák nyomán, színes
szalagokkal díszítették. Felső ruházatuk a derékban szűk, lefelé bővülő kabát.
2. A déli észt viselet hosszú ujjú tunikafazonú
ingből és hosszanti csíkos szoknyából áll. Ruházatuk archaikus eleme a
hatalmas, térd alá érő régi típusú vállkendő, melyet kerek ezüst brossal fogtak
össze.
3. A nyugati észt viselet ugyancsak hosszú
ujjú tunikafazonú ingből és (hosszanti, vagy keresztbe) csíkos szoknyából állt,
de itt a szoknyába színes mintákat is szőttek. A viselet részét képezték a
derékig érő kabátkák, mellények, nyakban hordott kendők. Felső viseletük a
derékban szűk, lefelé bővülő kabát volt.
4. A szigetek külön népviseleti típust
képviseltek. A nők hosszú ujjú tunikafazonú inget, vagy hosszú ujjú blúzt
hordtak plisszírozott szoknyával. Kötényt nemcsak az asszonyoknak kellett
viselniük, mint a szárazföldi viseletben, hanem a lányoknak is. Felsőruhájuk
fekete vagy barna kabát volt.
5. Teljesen eltérő volt a viseletük az
Észtország dél-keleti részén élő pravoszláv hitű szetuknak, akik az ing fölött
orosz típusú szarafánt (hosszú kötényruha) viselte. Viseletük érdekessége, hogy
kerek, kónuszos mellcsatjaik óriási méretűek voltak, melyek fölött még több sor
ezüstláncot is viseltek.
Díszítőművészetük
sokszínűségéről tanúskodnak a gyapjúból kötött kesztyűk és harisnyák,
elsősorban a női viseletdarabok. Mintájuk, akárcsak a hímzések és szövések
esetében elsősorban geometrikus motívumok változatos kompozíciójából áll.
Az
észt ötvösművészet csodálatos példái a hosszú évszázadok óta népszerű csatok,
melldíszek. Ezeknek két típusát készítették, a néha több kilogrammot is elérő,
félgömbhöz hasonlókat és a hatszögű darabokat. Míg az előbbieket elsősorban
karcolt, stilizált motívumok díszítették, az utóbbiakon gyakoriak voltak a
kőberakások is.
Figyelemre
méltó az észtek famegmunkálása is. Mivel területük erdőben gazdag, használati
tárgyaik nagy részét fából készítették. Ezek egy része, mint például a sulyok,
mángorló, lenvágó, guzsaly szerelmi ajándéknak készült, ezért díszítették őket
különös aprólékossággal. Nem a mindennapi életben használták vésett, áttört és
égetéses díszítésű söröskancsóikat sem, hanem ünnepeken, társas
összejöveteleken, lakodalomban. Ezek motívumai elsősorban rozettákból, csillag-
és ékalakokból állnak. Hasonló motívumok díszítik ácsolt ládáikat, székeik
áttört támláját is. Gyakran és szívesen díszítették az igát is bevésett mértani
alakokkal, az iga végeit sokszor lófejjé faragták ki. Ugyancsak lófejjel
díszítették a házak oromzatát, különösen kedvelték a kettős
lófej-ábrázolásokat.
Nemzeti
ételeik közül nagyon sok gabonából készül, például a savanykás rozskenyér, a
lisztből, darából főzött leves, a különböző kásák. Hagyományos zöldségeik a
répa és a káposzta. A 19. század közepe óta mindennapi ételeik fontos alkotó
eleme a burgonya. Egész évben fogyasztottak sózott halat, egyéb húst főleg
ősszel, savanyított tejet pedig nyáron. Házi túrót csak keleten készítettek.
Kedvelt italuk a kvasz, ünnepeken a sör. A karácsonyi asztal rituális étele
volt a véres hurka, az esküvői szertartásé pedig a kocsonya.
Gazdag
népköltészetük alapján a múlt század második felében megalkották az észt
nemzeti eposzt, a Kalevipoeget, és kiadták a régi észt népmesék gyűjteményét.
Folklórhagyományaikat máig ápolják, évente megrendezik az „Énekek ünnepét”. Az
elsőt több mint száz éve, 1869-ben Tartuban tartották.
Az
észtek többsége protestáns, csak egyik etnikai csoportjuk, a
Délkelet-Észtországban élő szetuk pravoszlávok. Néhány szertartásuk, mint
például a Szent-Iván-éji tűz meggyújtása, vagy a karácsonyi szertartás egyes elemei archaikus hitvilági
elemeket is megőrzött.
(Kerezsi Ágnes)