Keresés

     

 1: Temesvár ostroma. Arífi: Futuhat-i Cemile. 1551

2: Asztrológusok. Seyyid Lokman: Şehinşahname. 1582

 

OSZMÁN MINIATÚRAFESTÉSZET II

 

I. Szülejmán szultán hivatalos, verselő krónikásává Fethullah Arif Çelebit, írói nevén Arífit nevezte ki, és megbízta az Oszmán dinasztia történetének megírásával. A mű egyik illusztrátora a Nakkaşhane akkori vezetője, a "négy virágos stílus" kidolgozója, Kara Memi volt, a miniatúrák festője azonban sajnos anoním  maradt. Ugyancsak Arífi munkája volt az 1551-52 évi erdélyi hadjárat történetének krónikája (1. kép).

 

 

Az 1560-as években kezdett a Nakkaşhaneban dolgozni Nakkaş Osman, aki a hagyomány szerint a következő három évtizedben több száz képet készített el. Őt tartják a klasszikus oszmán miniatúra festészet megalkotójának. Miniatúráinak megfogalmazásán mind a Nigari-féle portréfestészet, mind a Nasuh-féle topografikus ábrázolási mód hatása érződik. Az előbbi mester; Nigari, hivatalos nevén Haydar Reis Szülejmán udvarának kiemelkedő művésze volt. Neki köszönhetjük I. Szülejmán és II. Szelim portréját. Ezt a hagyományt követte Nakkaş Osmán, amikor tizenkét oszmán uralkodó portréját festette meg  I. Oszmántól III. Murádig.

 

 

Egészen más témaválasztást tükröznek az isztambuli céhek nagy ünnepi felvonulásait megörökítő kötetek, a III. Murád szultán alatt 1582-ben, IV. Mehmed idején 1675-ben, és III.Ahmed korában 1720-ban megrendezett ünnepi felvonulások krónikája, a Surname-i Hümayun. Az uralkodó az Ibrahim pasa Sarayi ablakából nézte végig az At Meydanon felvonuló seregletet. A kötetek a korabeli isztambuli élet tanúi (2. kép). 


Gerelyes Ibolya