Keresés

 

1: Konya: Ince Minareli medresze

 

2: Konya: Ince Minareli Medresze: török háromszögek

 

 

SZELDZSUK MEDRESZÉK III

 

Az ún. kupolás medreszék megjelenésének kezdetét a Dánismendidák időszakára kell helyeznünk. Ezt az építészeti hagyományt folytatták és fejlesztették tovább a szeldzsuk építészek. A legkorábbi ismert épület az 1210-re keltezhető, ma már romos Balıköy medresze, Afyon mellett. A következő ismert példány az 1224-es építésű Ertokuş medresze Ispartában. A téglalap alaprajzú épületet négy oszlopon nyugvó központi kupola koronázza. Az épület északi oldalához kívülről nyolcszögletű kümbed csatlakozik.

 

 

A kupolás medreszék egyik legismertebb példája a konyai Karatay medresze. Az alaprajzi beosztás sok tekintetben őrzi a nyitott udvaros medreszék jellegzetességeit, azzal a különbséggel, hogy ez esetben a központi, négyzet alakú teret kupola fedi. A nyitott udvarral való analógiát erősíti, hogy a kupola felül lanternás nyílással ellátott. A kupola belső felületét, és falakat egyaránt gazdag mozaik csempe borítás fedi. A négyzetes térből a kör-alakú kupolához vezető átmeneti szakaszt nem sarokbolt fülkékből, hanem ún. “török háromszögekből” építették fel. Ez utóbbiakat is mozaik-csempe borítja. A bejárati portál dekorációja geometrikus mintázatban váltakozva elhelyezett színes kő díszítmény.

 

 

Ugyancsak Konyában áll a kupolás medreszék másik híres darabja, az 1260-65 között Sahip Ata számára készült ún. Ince Minareli Medresze. Az épület északi oldalához kis mecset kapcsolódik, ennek türkiz mázas téglákkal díszített csonka minaretéről kapta nevét az épület. A négyzet alaprajzú medreszébe a keleti oldalon, ugyancsak négyzet alaprajzú, kiugró portál vezet (1. kép). A bejárat körül és fölött gazdag kőfaragvány dekoráció és felirat fut. Az épület belső felülete díszítetlen, sima tégla. A kupolába való átmenetet ugyanazzal a megoldással, az. ún. “török háromszögekkel” alakították ki (2. kép).

 

 

A kupolás medreszék között két másik példány érdemel említést. A portálján faragott kő oroszlánnal, belső felületén pedig gazdag mozaik csempe borítással díszített Taş Medresze Çayban, és kırşehiri Cacabey Medresze (1272). Ez utóbbi épülethez, melyet a korban csillagászati obszervatóriumként használtak, csempével rakott kümbed és minaret is tartozik.

  

Gerelyes Ibolya