Keresés

 

1: Sivas: Çifte Minare medresze

2: Sivas: Gök medresze

 

3: Erzurum: Çifte Minare medresze

 

SZELDZSUK MEDRESZÉK II

 

Sinopban a források által említett hat, nyitott udvaros medresze közül mindössze az 1262-63 között épült Pervane medresze maradt fenn. A két ejvános szerkezetű épület különlegessége az ejván ívek márvány borítása. A nyitott udvarú, ejvános medreszék egy másik központja Sivas volt. 1271-ben három ilyen medresze épült a városban.

 

 

Çifte Minare medresze:

 

Az eredetileg két szintes, négyejvános épületnek csak két-minaretes homlokzata és két saroktornya maradt fenn (1. kép, valamint lásd Szeldzsuk medreszék I: 1. kép).

 

 

Gök medresze:

 

Négy ejvános szerkezetű, eredetileg két szintesre tervezett épület. A bejárat déli oldalán lévő helyiség a mecset. A hatalmas faragott kő portál két oldalán egy-egy minaretet emeltek, éppen úgy, mint a “Çifte” elnevezésű medreszék esetében. A kapu melletti kőfaragványokon a török naptár tizenkét állatfiguráját jelenítették meg (2. kép).

 

 

Buruciye medresze:

 

Megjelenésében sokkal szerényebb, alaprajzilag azonban pontosan olyan elrendezésű, mint a Gök medresze. A bejárat mellett itt is kis mecsetet helyeztek el.

 

 

A fentiekhez hasonló típust képvisel a Tokatban, 1265-1279 között épült Gök medresze, mely elnevezését türkizkék mozaik-csempe borításáról kapta. Eredetileg kórház-orvosi iskola együttesének épült, kétszintes épület.

 

 

A klasszikus szeldzsuk medresze típus tipikus példájaként tartjuk számon az 1277-ben épült, erzurumi Çifte Minare (Hatuniye) medreszét. Nyitott udvaros, négyejvános, kétszintes épület, amelynek déli végét kissé megnyújtották. Itt helyezték el a sokszögű, gúlával fedett, alépítménnyel ellátott kümbedet. A faragott kő díszítéséről híres hatalmas portál fölé két, gerezdelt oldalú minaret magasodik. A kő-faragványok között a dús növényi díszítést, a pálmalevelek mellett a két fejű sas és sárkány ábrázolásokat kell megemlíteni (3. kép).

 

 

Gerelyes Ibolya